sunnuntai 19. joulukuuta 2021

Mietteitä työharjoittelupaikasta

Ya está!

Työharjoittelumme Barcelonassa on tullut päätökseen ja ajattelimme kertoa kootusti hieman työharjoittelun aikana nousseita ajatuksia ja huomaamiamme eroavaisuuksia maiden välillä. Kerrottakoon ensiksi, että työharjoittelupaikkamme oli fysikaalinen hoitolaitos, jossa tehdään pääasiassa laitehoitoja ja manuaalista käsittelyä. Aiemmissa työharjoittelupaikoissamme fysioterapia on ollut huomattavasti enemmän aktiivista fysioterapiaa. Kuulemamme mukaan täällä on myös paikkoja, jotka toteuttavat samankaltaista fysioterapiaa kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. 

Toisin kuin Suomessa, moni työharjoittelupaikkamme työntekijöistä työskentelee jossain toisessakin paikassa tai heillä on lisäksi omia asiakkaita. Mitä olemme heiltä kyselleet niin työtunteja kertyy suurin piirtein saman verran viikossa kuin Suomessakin kokoaikaisella työntekijällä. Tuntimäärä kuitenkin vaihtelee viikoittain ainakin heillä, joilla on omia asiakkaita. 

Kyselimme myös paljonko fysioterapeutti tienaa Espanjassa ja esimerkiksi sairaalassa palkka on noin 1 500€/kk. Kuntosalilla työskennellessä palkka on vähemmän ja monet joutuvatkin työskentelemään kahdella kuntosalilla. Kun on tehnyt useamman vuoden työtä ja saanut "mainetta" niin pystyy pyytämään tunnilta enemmän ja tienaamaan paremmin. Yksi fysioterapeuteista opiskeli tällä hetkellä master's degree -tutkintoa, joka vastaa Suomessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Täällä pääsee opiskelemaan tuota tutkintoa heti valmistumisen jälkeen, kun taas Suomessa pitää olla työelämässä vähintään kaksi vuotta ennen kuin pystyy edes hakemaan ylempään tutkintoon. 

Meillä koulussa ja aiemmissa työharjoitteluissa on korostettu paljon sitä, että  kaikki mitä tehdään tulee olla perusteltua ja tutkittuun näyttöön perustuvaa. Sen vuoksi meitä on mietityttänyt hoitotoimenpiteet tiettyjen asiakkaiden kohdalla. Esimerkiksi alipainoiselle polvikipuasiakkaalle tehtiin hierontaa, vaikka hänellä ei ollut juurikaan lihasmassaa. Olemme miettineet mikä voisi olla perusteluna tälle, mutta emme ainakaan vielä ole sitä keksineet. Meistä tuntuu, että kun tiedoissa lukee manuaalinen terapia niin se silloin myös tehdään, asiaa kyseenalaistamatta. Osa asioista on varmasti tullut ymmärrettyä väärinkin, sillä täällä englannin kielen taso on heikompaa ja asiat on selitetty meille hyvin yksinkertaisella englannin kielellä ja mahdollisesti jotain on jätetty sanomattakin. 

Toisena esimerkkinä on tilanne, jossa meidät on ohjeistettu tekemään mobilisaatiota ja hierontaa olkapääkipuiselle. Asiakkaan kanssa keskustellessa on kuitenkin ilmennyt, ettei asiakkaalla ole tällä hetkellä lainkaan kipuja tai liikerajoituksia. Tällaiset tilanteet ovat ihmetyttäneet, että miksi asiakkaalle silti tehdään manuaalista hoitoa. Kyseisessä esimerkissä nousee esiin myös yksilöllisyys, tai sen puute. Asiakkaita ei hoideta sen hetkisen tilanteen mukaan vaan ensimmäisen haastattelukerran perusteella ja silloin päätetyistä hoitomenetelmistä. Esimerkiksi niskahartia-asiakkaalla hoidetaan samaa aluetta jokaisella kerralla, vaikka kipukohta olisi siirtynyt eri kohtaan kehoa. Olemme ymmärtäneet, että tämä liittyy jotenkin vakuutusasioihin. Asiakkailla on myös joka kerralla eri fysioterapeutti, sillä asiakkaat tulevat liukuhihnamaisesti ja menevät plintille odottamaan fysioterapeuttia, joka ehtii tulla tekemään hoidon tai laittamaan laitteen päälle. Huomattavaa on, että toisaalta tämä tuo paikkaan espanjalaiseen kulttuuriin tyypillistä yhteisöllistä tunnelmaa, sillä kaikki, fysioterapeutit ja asiakkaat, tulevat nopeasti tutuiksi toisillensa.

Työharjoittelupaikassamme on ollutkin hyvä tunnelma koko harjoittelumme ajan. Niin työntekijät kuin asiakkaatkin ovat olleet todella ystävällisiä ja asiakkaat ovat olleet iloisia saadessaan harjoittaa englannin kielen taitojansa ja opettaessaan meille un poco espaňol. Yleisesti espanjalaiset suhtautuvat elämään ja asioihin rennosti, mistä ehkä johtuukin, että täällä emme ole kokeneet suorituspaineita samoin kuin Suomessa. Jo ensimmäisenä päivänä olemme tehneet kaikkea meille ohjeistettua ilman epäonnistumisen pelkoa.

Kaikkiaan vaihtojaksomme on ollut mielekäs kokemus ja suosittelemme vaihtoa kaikille kiinnostuneille. Harjoittelu antoi meille kansainvälistä kokemusta ja rohkeutta heittäytyä erilaisiin tilanteisiin. Samalla saimme myös tutustua espanjalaiseen kulttuuriin ja elämään. :) 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Heipat Barcelonalle!

 On viimeisen postauksen aika ja kirjoittelemmekin sitä junassa kohti Seinäjokea.  Työharjoittelun päätyttyä meillä oli vielä muutama päivä ...